Juli, 2021

07jul19:00Birger Schlaug - Sjostakovitj19:00

Om evenemanget


PROGRAM

Föreläsning Birger Schlaug

– PAUS – 

D Sjostakovitj Symfoni nr 15 för pianotrio och slagverk

Allegretto

Adagio

Allegretto

Adagio – Allegretto

Liza Ferschtman – violin, Jakob Koranyi – violoncell, Juho Pohjonen – piano, Joakim Anterot, Ulrik Nilsson, Anders Holdar – Slagverk 

 

OM PROGRAMMET

Vad har vi samhället till? Vad har vi våra liv till? Reder vi inte ut de frågorna kommer vi att få svårt att förhindra vår destruktiva påverkan på klimat, miljö och vår egen värdighet. Vi måste förmå oss att tala om livslinje istället för arbetslinje, utveckling istället för tillväxt, bättre istället för mer.

Efter paus möter vi Dmitri Shostakovichs femtonde Symfoni i ett rafflande arrangemang för pianotrio och slagverk. Shostakovich var influerad av de möjligheter som maskinernas intåg i den mänskliga tillvaron utgjorde men såg samtidigt hur maskinerna destruktiva kraft. I musiken kan man ana såväl den mekaniska leksaksaffärens oskuldsfullhet som de livsuppehållande maskinernas surrande vid sjukhussängen och det obönhörligt marscherande krigsmaskineriet.

Under Järna festival Academy 2021 har vi inte tryckta program för att undvika engångsblad. Om du ändå vill skriva ut programmet hittar du det här.