Juli, 2021

08jul19:00DepressionDepression19:00

Om evenemanget

PROGRAM

S Barber Adagio
Liza Ferschtman – violin, Jannika Gustafsson – violin, Lars Anders Tomter – viola, Jakob Koranyi – violoncell 

V Aulin Elegie

V Kapralova Elegie
Liza Ferschtman – violin, Juho Pohjonen – piano

K Saariaho Terra Memoria
Øyvor Volle – violin, Ylva Larsdotter – violin, Emma Nyman – viola, Kristina Winiarski – violoncell

– PAUS – 

R Wagner Isoldes liebestod
Juho Pohjonen – piano

J Brahms Pianokvartett i c-moll

Allegro

Romance – Poco Adagio

Allegretto molto moderato e comodo

Allegro

Jannika Gustafsson – violin, Lars Anders Tomter – viola, Torleif Thedéen – violoncell, Peter Friis Johansson – piano

 

OM KONSERTEN

Samuel Barbers adagio har fått rollen som ett sorts sorgens soundtrack. Barbers djupt melankoliska musik tycks sträva sakta framåt mot en annalkande katastrof. Men i det fruktansvärda ögonblicket tystnar musiken, sorgen vänds inåt.

Elegin, sorgesången, är en uråldrig musikform och här hör vi elegier för fiol och piano av Valborg Aulin och Vítězslava Kaprálová. Dessa två tonsättarinnor mötte vitt skilda öden men förenas i sorgens uttryck.

Från mer moderna tider möter vi Kaija Saariahos stråkkvartett Terra Memoria. Kvartetten handlar om döden, och om de minnen som döden lämnar efter sig. Musiken är kuslig, nästan spöklik, och i de vaga klangsvepningar som präglar verket kan man förnimma andens flykt från jordelivet.

Isoldes Liebestod (Wagner, transkription av Liszt) skildrar hjärtesorg så stark att den släcker ut själva livet, och åt samma håll pekar Brahms pianokvartett i c-moll. Brahms beskrev kvartetten som ett av sina mest pessimistiska verk och föreslog att dess omslag skulle prydas av honom själv förklädd till Goethes unge Werther, dåtidens främsta symbol för det själsliga lidandet. 

Under Järna festival Academy 2021 har vi inte tryckta program för att undvika engångsblad. Om du ändå vill skriva ut programmet hittar du det här.